HoornInfo.nl
zoek
 

Wandelen door Hoorn

in Hoorn kunt u heerlijk wandelen. Ik heb drie wandelingen samengesteld die voor elk wat wils bieden. De Groene wandeling is een lange wandeling met veel groen. De Rode wandeling is een winkelrondje dat voert langs de grootste winkelstraten. De blauwe wandeling is een wandeling door de historiche haven van Hoorn. De wandelingen overlappen elkaar dus het is goed mogelijk om zelf een wandeling samen te stellen. Door op de vinkjes te klikken kun je de wandelingen tonen en verbergen op de kaart. De rode en de groene wandeling starten vanaf het station, de blauwe wandeling start vanaf de Nieuwe wal waar je uitstekend kunt parkeren.

Rode Wandeling

  Toon/verberg wandeling

De Rode wandeling voert je door de winkelstraten van Hoorn.
Lengte: 2km
Duur: 1 uur

Groene Wandeling

  Toon/verberg wandeling

De Groene wandeling is een lange wandeling met veel Groen.
Lengte: 4km
Duur: 1 uur en drie kwartier

Blauwe Wandeling

  Toon/verberg wandeling

Ontdek de Historische haven van Hoorn.
Lengte: 2.5km
Duur: 1 uur en een kwartierDe rode wandeling

De wandeling start vanaf het station, Achter het station kun je voor een gunstig tarief parkeren en er is meestal ruimte genoeg. Uiteraard is het ook goed mogelijk om met het openbaar vervoer te komen.

Loop vanaf het station richting de Veemarkt, ga rechtsaf langs Chinees restaurant Azië, loop langs de fonteint en ga linksaf het Kleine Noord op.

De grote kerk aan uw linkerhand is de Noorderkerk. In eerste instantie stond er een houten kapel maar vanaf 1441 begon men met het bouwen van een stenen kerk.

Steek aan het einde van het Kleine Noord over naar het Grote Noord. Dit is de grootste winkelstraat van Hoorn.

Loop helemaal door tot aan het einde van het Grote Noord, je staat nu op de Roode Steen. De Roode Steen is het Horecaplein van Hoorn. Ook vind je hier het Westfries Museum dat zeer de moeite waard is om te bezichtigen. Ga Links over de Roode Steen en sla weer linksaf en loop de Kerkstraat in. De Kerkstraat loopt over in de Nieuwstraat. Op de Roode Steen staat het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen.

Hou Links aan en loop over de Gouw, aan uw rechterhand treft u de Hema.

Sla aan het einde van de Gouw linksaf en loop over de Gedempte Turfhaven.

Loop rechtdoor, na een tijdje ziet een beeldje van twee winkelende dames. Sla voor het beeld rechtsaf en loop over de Veemarkt.

Hou rechts aan, aan het eind van de Veemarkt ziet u het station al liggen.

De Groene wandeling

De wandeling start vanaf het station, Achter het station kun je voor een gunstig tarief parkeren en er is meestal ruimte genoeg. Uiteraard is het ook goed mogelijk om met het openbaar vervoer te komen.

Loop vanaf het station richting de Veemarkt, ga rechtsaf langs Chinees restaurant Azië, loop langs de fonteint en ga linksaf het Kleine Noord op.

De grote kerk aan uw linkerhand is de Noorderkerk. In eerste instantie stond er een houten kapel maar vanaf 1441 begon men met het bouwen van een stenen kerk.

Ga aan het einde van het Kleine Noord rechtsaf en loop over het Breed. Aan het einde van het Breed ziet u  Schouwburg het Park.

De Schouwburg is ontworpen door architectenbureau Alberts & Van Huut. Het is een bijzonder gebouw dat tijdens de bouw problemen opleverde. Tijdens de bouw is de toneeltoren ingestort, gelukkig gebeurde dit s’nachts en vielen er geen doden of gewonden.

Ga aan het eind van het Breed linksaf en loop over de Westerdijk. U loopt nu langs het Ijselmeer. Aan het eind van het pad gaat u linksaf het West op. Aan het eind van het West treft u de Roode Steen.

Volgens geschiedsschrijver Theodorus Velius is Hoorn Ontstaan op de Roode Steen. Dit blijkt niet waar te zijn maar de Roode Steen is het centrale punt van Hoorn waar druk werd gehandeld. De Roode Steen dankt zijn naam aan de rode steen die je in het plaveisel aantreft. Vroeger werden hier vonnissen voltrokken zoals het afhakken van ledematen. Op de Roode Steen staat het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen.

Loop langs de Waag en ga het Grote Oost op.

Het Grote Oost was een chique straat waar in de 17e en 18e eeuw invloedrijke mensen woonden zoals kooplieden, regenten, burgemeesters, etc.

Ga rechtsaf de Wijdebrugsteeg in, deze gaat over in de Korenmarkt. Loop door tot het einde en ga linksaf, u loopt over de Oude Doelenkade. De oude Doelenkade loopt over in de Slapershaven.

De Bossuhuizen zijn drie huizen die herinneren aan de Slag op de Zuiderzee. De gevelstenen beelden de zeeslag tegen admiraal Bossu uit.

Ga rechtsaf en loop het Kleine Oost op. Voor de ophaalbrug ziet u in het plaveisel van de weg de contouren van een poort. Vroeger stond hier een toegangspoort. Loop over de ophaalbrug, u ziet in de verte de Oosterpoort. Dit is de enige overgebleven stadspoort van Hoorn. De toren werd in 1578 gebouwd en in 1601 werd er een huisje op gebouwd. De stenen boogbrug stamt uit 1763.

Ga linksaf en loop over het Oosterplantsoen, na een poosje komt u een toren tegen. Dit is de Maria- of Kruittoren. De toren stamt uit 1508 en maakte deel uit van de stadswal. De toren dankt zijn naam aan het Mariaklooster dat heeft meebetaald aan de bouw.

Aan het eind van het Oosterplantsoen gaat u Links en meteen weer rechts. U loopt over Achter de Vest.

Passeer het Koepoortsplein ga met de bocht mee naar Links en loop rechts over het kleine bruggetje naar het Munnickenveld. Ga rechtsaf over het voetgangersbruggetje en sla na het bruggetje meteen linksaf. U loopt over het Munnickenveld. Aan uw rechterhand treft u het Klaas Stapelhofje. Het hofje is in 1682 gesticht om huistvesting te bieden aan vrouwen. In 1981 is het hofje geresteureerd.

Sla rechtsaf en weer linksaf en loop over de Noorderstraat. Aan het einde van de Noorderstraat gaat u linksaf, u bent weer bij het station.

De Blauwe wandeling

De blauwe wandeling start vanaf de Nieuwe Wal. Hier kunt u gratis parkeren en het is vlakbij de haven. Loop de Nieuwe wal af, ga langs de brandweerkazerne, steek over en sla linksaf het ABC op.

Loop rechtdoor richting het Julianapark, hou rechts aan op de splitsing, u loopt in het Julianapark. Ga rechtsaf het kleine paadje in en loop over het kronkelpaadje. Ga aan het eind van het kronkelpaadje rechtsaf de Vluchthaven in.

Sla linksaf de Binnenluiendijk op. Aan uw rechterhand ziet u de kamer van Westindische Compagnie, ernaast staat een huis dat in 1629 door de Westindische compagnie is aangekocht.

Het pad gaat in een bocht naar rechts en gaat over in de Slapershaven. Ga over het bruggetje en sla linksaf de Oude Doelenkade op. Loop de Oude Doelenkade af en loop over de ophaalbrug, ga na de brug links, u loopt over de Veermanskade.

De Veermanskade is een hele mooie authentieke straat met veel zeventiende eeuwse huizen. Loop door, de Veermanskade gaat over in Hoofd, aan het eind ziet u de Hoofdtoren.

De Hoofdtoren is een verdedigingstoren uit 1532. In 1651 is de klokkentoren geplaatst. De sluis naast de Hoofdtoren dateert van 1778. Achter de Hoofdtoren ligt het havenhoofd.Dit Houten Hoofd stamt uit 1446 en is enkele malen vernieuwd. Nu leggen er schepen aan met toeristen. Vanaf het Houten Hoofd kun je de Scheepsjongens van Bontekoe zien zitten op de kademuur. Dit zijn personages uit een boek van Johan Fabricius. Johan Fabricius gebruikte het scheepsjournaal van Willem Ijsbrantszoon Bontekoe als basis voor zijn boek.

Loop door tot het eind van het Hoofd, aan het eind van het Hoofd vind je de voormalige gevangenis het Oostereilend. Sla rechtsaf naar de Achter op het Zand. U loopt nu over een dijkje.

Ga bij de Pompsteeg naar rechts, u moet van de dijk af naar onderen lopen. Loop door de Pompsteeg tot het einde, ga aan het einde naar Links de Nieuwendam op.

Ga rechtsaf de Vismarkt op en ga Links de Grote Havensteeg in.

Aan het eind van de Grote Havensteeg komt u op de Roode Steen.

Volgens geschiedsschrijver Velius is Hoorn Ontstaan op de Roode Steen. Dit blijkt niet waar te zijn maar de Roode Steen is het centrale punt van Hoorn waar druk werd gehandeld. De Roode Steen dankt zijn naam aan de rode steen die je in het plaveisel aantreft. Vroeger werden hier vonnissen voltrokken zoals het afhakken van ledematen. Op de Roode Steen staat het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen.

Loop de Roode Steen op en ga rechts het Grote Oost op. Aan uw linkerkant ziet u de Waag.

De Waag is in 1609 gebouwd naar een bouwplan van Hendrick de Keyser. In de Waag werden goederen gewogen onder toezicht van de overheid. Dit was nodig omdat er veel gesjoemeld werd met maten.

Loop door over het Grote Oost, u ziet aan uw linkerkant het Foreestenhuis. Het Foreestenhuis is Ontstaan uit het samenvoegen van drie bestaande panden, voor deze panden werd een natuurstenen gevel geplaatst. Het samenvoegen is gebeurd in 1724, in het traliewerk vind je de initialen van de bouwer, Naning van Foreest.

Loop verder, u ziet aan uw rechterhand de Oosterkerk. De Oosterkerk heeft een overhangende klok, dit tref je niet vaak aan. De kerk dateert uit 1519 en in 1616 is de voorgevel vernieuwd. In 1982 is de kerk gerestaureerd.

Loop door tot de ophaalbrug, als u zich omdraait met uw rug naar de ophaalbrug ziet u schuin Links op de Slapershaven drie huizen. Dit zijn de Bossuhuizen. De Bossuhuizen zijn drie huizen die herinneren aan de Slag op de Zuiderzee. De gevelstenen beelden de zeeslag tegen admiraal Bossu uit.

Loop het Kleine Oost op. Voor de ophaalbrug ziet u in het plaveisel van de weg de contouren van een poort. Vroeger stond hier een toegangspoort. Loop over de ophaalbrug, u ziet in de verte de Oosterpoort. Dit is de enige overgebleven stadspoort van Hoorn. De toren werd in 1578 gebouwd en in 1601 werd er een huisje op gebouwd. De stenen boogbrug stamt uit 1763.

Ga rechtsaf het ABC op, ga linksaf de Nieuwe Wal op, u bent weer bij het beginpunt.
 
Recente artikelen