HoornInfo.nl
 

Print blauwe routeDe Blauwe wandeling

De blauwe wandeling start vanaf de Nieuwe Wal. Hier kunt u gratis parkeren en het is vlakbij de haven. Loop de Nieuwe wal af, ga langs de brandweerkazerne, steek over en sla linksaf het ABC op.

Loop rechtdoor richting het Julianapark, hou rechts aan op de splitsing, u loopt in het Julianapark. Ga rechtsaf het kleine paadje in en loop over het kronkelpaadje. Ga aan het eind van het kronkelpaadje rechtsaf de Vluchthaven in.

Sla linksaf de Binnenluiendijk op. Aan uw rechterhand ziet u de kamer van Westindische Compagnie, ernaast staat een huis dat in 1629 door de Westindische compagnie is aangekocht.

Het pad gaat in een bocht naar rechts en gaat over in de Slapershaven. Ga over het bruggetje en sla linksaf de Oude Doelenkade op. Loop de Oude Doelenkade af en loop over de ophaalbrug, ga na de brug links, u loopt over de Veermanskade.

De Veermanskade is een hele mooie authentieke straat met veel zeventiende eeuwse huizen. Loop door, de Veermanskade gaat over in Hoofd, aan het eind ziet u de Hoofdtoren.

De Hoofdtoren is een verdedigingstoren uit 1532. In 1651 is de klokkentoren geplaatst. De sluis naast de Hoofdtoren dateert van 1778. Achter de Hoofdtoren ligt het havenhoofd.Dit Houten Hoofd stamt uit 1446 en is enkele malen vernieuwd. Nu leggen er schepen aan met toeristen. Vanaf het Houten Hoofd kun je de Scheepsjongens van Bontekoe zien zitten op de kademuur. Dit zijn personages uit een boek van Johan Fabricius. Johan Fabricius gebruikte het scheepsjournaal van Willem Ijsbrantszoon Bontekoe als basis voor zijn boek.

Loop door tot het eind van het Hoofd, aan het eind van het Hoofd vind je de voormalige gevangenis het Oostereilend. Sla rechtsaf naar de Achter op het Zand. U loopt nu over een dijkje.

Ga bij de Pompsteeg naar rechts, u moet van de dijk af naar onderen lopen. Loop door de Pompsteeg tot het einde, ga aan het einde naar links de Nieuwendam op.

Ga rechtsaf de Vismarkt op en ga links de Grote Havensteeg in.

Aan het eind van de Grote Havensteeg komt u op de Roode Steen.

Volgens geschiedsschrijver Velius is Hoorn ontstaan op de Roode Steen. Dit blijkt niet waar te zijn maar de Roode Steen is het centrale punt van Hoorn waar druk werd gehandeld. De Roode Steen dankt zijn naam aan de rode steen die je in het plaveisel aantreft. Vroeger werden hier vonnissen voltrokken zoals het afhakken van ledematen. Op de Roode Steen staat het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen.

Loop de Roode Steen op en ga rechts het Grote Oost op. Aan uw linkerkant ziet u de Waag.

De Waag is in 1609 gebouwd naar een bouwplan van Hendrick de Keyser. In de Waag werden goederen gewogen onder toezicht van de overheid. Dit was nodig omdat er veel gesjoemeld werd met maten.

Loop door over het Grote Oost, u ziet aan uw linkerkant het Foreestenhuis. Het Foreestenhuis is ontstaan uit het samenvoegen van drie bestaande panden, voor deze panden werd een natuurstenen gevel geplaatst. Het samenvoegen is gebeurd in 1724, in het traliewerk vind je de initialen van de bouwer, Naning van Foreest.

Loop verder, u ziet aan uw rechterhand de Oosterkerk. De Oosterkerk heeft een overhangende klok, dit tref je niet vaak aan. De kerk dateert uit 1519 en in 1616 is de voorgevel vernieuwd. In 1982 is de kerk gerestaureerd.

Loop door tot de ophaalbrug, als u zich omdraait met uw rug naar de ophaalbrug ziet u schuin links op de Slapershaven drie huizen. Dit zijn de Bossuhuizen. De Bossuhuizen zijn drie huizen die herinneren aan de Slag op de Zuiderzee. De gevelstenen beelden de zeeslag tegen admiraal Bossu uit.

Loop het Kleine Oost op. Voor de ophaalbrug ziet u in het plaveisel van de weg de contouren van een poort. Vroeger stond hier een toegangspoort. Loop over de ophaalbrug, u ziet in de verte de Oosterpoort. Dit is de enige overgebleven stadspoort van Hoorn. De toren werd in 1578 gebouwd en in 1601 werd er een huisje op gebouwd. De stenen boogbrug stamt uit 1763.

Ga rechtsaf het ABC op, ga linksaf de Nieuwe Wal op, u bent weer bij het beginpunt.