HoornInfo.nl
 

Print groene routeDe Groene wandeling

De wandeling start vanaf het station, Achter het station kun je voor een gunstig tarief parkeren en er is meestal ruimte genoeg. Uiteraard is het ook goed mogelijk om met het openbaar vervoer te komen.

Loop vanaf het station richting de Veemarkt, ga rechtsaf langs Chinees restaurant Azië, loop langs de fonteint en ga linksaf het Kleine Noord op.

De grote kerk aan uw linkerhand is de Noorderkerk. In eerste instantie stond er een houten kapel maar vanaf 1441 begon men met het bouwen van een stenen kerk.

Ga aan het einde van het Kleine Noord rechtsaf en loop over het Breed. Aan het einde van het Breed ziet u  schouwburg het Park.

De schouwburg is ontworpen door architectenbureau Alberts & Van Huut. Het is een bijzonder gebouw dat tijdens de bouw problemen opleverde. Tijdens de bouw is de toneeltoren ingestort, gelukkig gebeurde dit s’nachts en vielen er geen doden of gewonden.

Ga aan het eind van het Breed linksaf en loop over de Westerdijk. U loopt nu langs het Ijselmeer. Aan het eind van het pad gaat u linksaf het West op. Aan het eind van het West treft u de Roode Steen.

Volgens geschiedsschrijver Theodorus Velius is Hoorn ontstaan op de Roode Steen. Dit blijkt niet waar te zijn maar de Roode Steen is het centrale punt van Hoorn waar druk werd gehandeld. De Roode Steen dankt zijn naam aan de rode steen die je in het plaveisel aantreft. Vroeger werden hier vonnissen voltrokken zoals het afhakken van ledematen. Op de Roode Steen staat het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen.

Loop langs de Waag en ga het Grote Oost op.

Het Grote Oost was een chique straat waar in de 17e en 18e eeuw invloedrijke mensen woonden zoals kooplieden, regenten, burgemeesters, etc.

Ga rechtsaf de Wijdebrugsteeg in, deze gaat over in de Korenmarkt. Loop door tot het einde en ga linksaf, u loopt over de Oude Doelenkade. De oude Doelenkade loopt over in de Slapershaven.

De Bossuhuizen zijn drie huizen die herinneren aan de Slag op de Zuiderzee. De gevelstenen beelden de zeeslag tegen admiraal Bossu uit.

Ga rechtsaf en loop het Kleine Oost op. Voor de ophaalbrug ziet u in het plaveisel van de weg de contouren van een poort. Vroeger stond hier een toegangspoort. Loop over de ophaalbrug, u ziet in de verte de Oosterpoort. Dit is de enige overgebleven stadspoort van Hoorn. De toren werd in 1578 gebouwd en in 1601 werd er een huisje op gebouwd. De stenen boogbrug stamt uit 1763.

Ga linksaf en loop over het Oosterplantsoen, na een poosje komt u een toren tegen. Dit is de Maria- of Kruittoren. De toren stamt uit 1508 en maakte deel uit van de stadswal. De toren dankt zijn naam aan het Mariaklooster dat heeft meebetaald aan de bouw.

Aan het eind van het Oosterplantsoen gaat u links en meteen weer rechts. U loopt over Achter de Vest.

Passeer het Koepoortsplein ga met de bocht mee naar links en loop rechts over het kleine bruggetje naar het Munnickenveld. Ga rechtsaf over het voetgangersbruggetje en sla na het bruggetje meteen linksaf. U loopt over het Munnickenveld. Aan uw rechterhand treft u het Klaas Stapelhofje. Het hofje is in 1682 gesticht om huistvesting te bieden aan vrouwen. In 1981 is het hofje geresteureerd.

Sla rechtsaf en weer linksaf en loop over de Noorderstraat. Aan het einde van de Noorderstraat gaat u linksaf, u bent weer bij het station.